Skip to main content

The Lotta dress pattern tour: leven met Liv

Of ik een Lotta wilde maken voor Compagnie M’s nieuwe pattern tour, vroeg ze. Het was net na een fijne avond in maart, met een heleboel bloggers in één ruimte. Voor het lekkers werd gezorgd, aan gespreksstof geen gebrek. De babbel met Marte was er een van raakpunten en herkenbaarheid: wat men noemt een aangename kennismaking. Mijn agenda stond toen al vol boek, maar toch zei ik meteen ja. Ik wist dat ik wel wat afwisseling zou kunnen gebruiken in het naaiatelier. En bovendien: ik had toen al een glimp van Lotta opgevangen en wist meteen dat het model geknipt zou zijn voor mijn dametjes.

If I wanted to make a Lotta for Compagnie Ms pattern tour, she asked me. It was right after a fine evening in March, with a lot of bloggers in one room. Food and drinks were provided, subjects to talk about were easy to find. My first chat with Marte was about having things in common and about recognition: those times when you say pleased to meet youand you really mean it. At the time, my agenda was already full with new book projects, but I immediately said yes anyhow. I knew I could use some distraction in my atelier. And more important: I already saw a glimpse of Lotta and I knew it would be perfect for my girls.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 5

Het slachtoffer van dienst had anders geen zin in poseren. Ik kreeg een “begin maar met mijn rug” en die draaide ze me dan ook met veel drama toe. Ok dan, mevrouwtje. De rug.

The dress victimwas not in a photoshoot mood. At all. I got a you can start with my back, which she showed me with a lot of drama. Well alright then, little lady. The back. 

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 1

Dat is meteen de enige plaats waar ik mezelf wat freewheeling toeliet. De stofkeuze is er namelijk eentje van herkansing. Het stofje voor de voering was ooit een van mijn favorieten, maar werd toen een rok die ik nooit bleek te dragen. Misschien omdat de kleine stoftekening een subtieler gebruik nodig had dan een A-lijn rok. Een klus voor alle details die Lotta rijk is, leek me. Ik puzzelde zorgvuldig een bovenstukje en zakvoering uit mijn rok, koos uit de uitgebreide reeks mogelijkheden en variaties in het patroon en… het werkte!

The opening at the back is the only place where I allowed myself some pattern freewheeling. The fabric choice for the lining was one of re-use. It was one of my favorites one day, but then it became a skirt I never wore. Maybe because the design needed more of a subtile use then an A-line skirt. A job for Lotta and all her details! I cut the bodice and the pocket lining out of my skirt, I made my choice out of the various options the pattern provides andit worked!

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 6

Kijk, die hals…

Look at that neckline

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 8

… en die zakjes!

en those pockets!

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 2

Van die laatste is Liv zelf, zoals te voorspellen, grote fan. Want ze is, met haar vijf jaar, nog steeds niet Koningin Elegantie. Maar met haar handen in zo’n elegant zakje valt die houding net wat minder op.

Liv is – as could be expected, a great fan of the pockets. Being a five-year-old, she cant really be called the Queen of Elegance. It may look kind of clumsy to put your hands in your pockets all the time, but its not that bad when those pockets are as refined as these ones.

Ik werd zo vrolijk van de details dat ik even tijd maakte voor matching haarrekkertjes.

All those details made me so happy, I even took the time for matching hair-ties.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 3

Ik koos voor satijnkatoen in effen munt aan de buitenkant. Want de zoektocht naar een bijpassende stof bleek niet eenvoudig. Een keuze die ik me tijdens het maken heb beklaagd: de stof is dik en bovendien zit er stretch in: geen lolletje om te fronsen! Ik bleef maar denken: oh, dit patroon moet zo zalig zijn om te maken in katoen. Wordt vervolgd dus!

Ik bleef ook mijn twijfels hebben over de kleur. Tot ik Liv de jurk aantrok. Het torenhoge cliché dat moeders nog steeds doet smelten: ’t is de kleur van haar ogen.

I chose plain satin cotton in mint for the outside. Because finding a matching fabric turned out to be not that simple, I regretted my choice while making the dress: its rather heavy and it stretches: not fun to raffle! I kept on thinking: oh, this must be such a blissful pattern to make in cotton. To be continued! 

I also had my doubts about the color. Until Liv put it on. Its a cliché that makes the hearts of mothers all over the world melt: it matches the color of her eyes.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 4

En ze vindt ze zelf een erg mooie jurk, dat is ook al mooi meegenomen voor de draagfrequentie.

She likes the dress very much herself, which is conducive to the frequency of wearing it.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 9

De zoom doorstikte ik met cordonnet in verschillende kleuren om het grote effen vlak wat te breken. Ik stikte er boogjes in: voor de vorm baseerde ik me op de bogen van de hals en zakjes van de jurk.

I topstitched the hem with cordonnet in different colors, to visually break the plain mint surface. I stitched little arches based on the curve of the neckline and pockets.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 7

De jurk toont zo feestelijk dat ik me afvroeg of ze wel speelproof zou zijn in deze stof. Liv leverde meteen ongevraagd bewijs. Ze holde van de shoot weg om de tweeling van de buren op een High Tea te trakteren en trok zich daarbij niets aan van mijn paniekerige ‘pas-op-je-jurk’.

The dress has such a graceful appearance that I wondered if it would be play proof in this fabric. Liv provided me with overwhelming evidence. The neighbours’ twins where curious what we were doing and Livs enthusiasm for taking pictures disappeared completely. She ran off to serve her girlfriends High Tea and didnt even notice the slight panic in my voice when I asked her firmly: take care of your dress!.

Compagnie-M_Lotta dress_leven met Liv 10

Of er nog een foto van het geheel afkon, vroeg ik poeslief? En sta je daarvoor even recht? Wacht, zei Miss Wijsneus. De zon schijnt en ik ben moe. Een ‘hele’ foto, dat kan toch ook zo?

If she could help me with one more picture of the dress in whole, I asked blandly (sugary kan precies wel, maar ik vind toch niet veel references).  And if she wanted to stand up to take that one? Wait a minute, Miss know-all told me. The sun is shining and Im tired. I presume you can make a picture of the whole like this?

Compagnie-M_lotta_dress_leven met liv 12

+++

Thanks a lot Riet for participating! I love it how you added your own touch to the pattern. All these small details make it a true Liv-style-dress. And as you say: the color of that fabric matches Liv’e eyes perfectly! Well done!

+++

You can buy the Lotta dress pattern in MY SHOP for only 7 euro. During the pattern tour, you’ll get a 10% discount with this code: LAUNCH-LOTTA.

You can also win a free copy of the pattern on Riet’s blog!

Join the discussion 8 Comments

Leave a Reply